Mięciutkie, delikatne i soczyste dzięki sporej ilości jabłek.
W smaku zdecydowanie waniliowe z delikatną nutą cynamonu.
… no i przede wszystkim szybkie i łatwe do upieczenia, a smakuje wyśmienicie.
- 4 budynie waniliowe
- 3 łyżki mąki
- 20 dkg. miękkiego masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki miodu – użyłam miód spadziowy Huzar
- 4 żółtka,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jabłka
- 1 cukier z wanilią
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta tartej bułki do oprószenia formy
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Masło, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i budyniami.
Do utartej masy wsypać mąkę , dodać śmietanę, miód i mikserem wszystko razem wymieszać na wolnych obrotach .
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. .
Mąkę ziemniaczaną zmieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i oprószyć jabłka.
Tak przygotowane dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
Blachę (24×28) natłuścić i obsypać tartą bułką. Może być tortownica, tylko ciasto będzie wyższe.
Przełożyć ciasto i równo rozprowadzić.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. Przestudzić.
Oprószyć cukrem pudrem,… i gotowe!
Smacznego :)
październik 6, 2018 at 4:32 am
Wspaniałe na jesień…