Mięciutkie, wypełnione bananami ciasto o smaku waniliowym z delikatną nutą rumową.
Przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem, ale można też dodatkowo polać sosem czekoladowym.
… najlepiej smakuje oczywiście jeszcze cieplutkie :)
- 8 łyżek mąki,
- 1 budyń waniliowy – u mnie Winiary do Ciast i Kremów Waniliowy smak,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kilka kropli rumowego aromatu do ciast
- 2 jajka,
- 10 dkg. masła,
- 1/2 szklanki zimnego mleka,
- 4 dojrzałe banany,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- odrobinę tłuszczu do formy.
- szczypta cukru pudru do oprószenia,
Jajka, cukier, masło i zapach rumowy utrzeć na puszystą masę.
Mąkę zmieszać z budyniem i z proszkiem do pieczenia.
Wsypywać stopniowo do ucieranej masy na przemian z mlekiem.
Banany obrać, pociąć w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Żaroodporną formę wysmarować tluszczem.
Wlać połowę ciasta, na nim rozłożyć 2/3 porcji bananów i przykryć resztą ciasta.
Na wierzchu rozłożyć pozostałe banany.
Wstawić do nagrzanego do 200 st. C.piekarnika i piec ok. 50 min.
Gdyby góra się zbyt szybko przypiekała, pod koniec nakryć pokrywą.lub folią aluminiową.
Ciasto po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
wrzesień 11, 2017 at 5:31 pm
Pięknie wygląda- puszyste, ale nie suche :) Super ciacho :)