… czyli pyszne ciasteczka serowe z jabłkiem.
25 dkg. maki pszennej,
25 dkg. białego sera,
25 dkg.masła lub margaryny,
15 dkg. cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
5 – 6 jabłek średniej wielkości,
1 cytryna,
szczypta cynamonu do obsypania
Z mąki , sera , masła , cukru pudru i cukru waniliowego zagnieść starannie gładkie ciasto.
Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godz.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na ósemki, usunąć gniazda z nasionami.
Następnie na każdej części jabłka, z grubszej jego strony zrobić nożem nacięcie wzdłuż i kilka krótkich pionowych ( ząbki). na głębokość ok. 1 mm.
Do naczynia wlać zimną wodę wcisnąć sok z jednej cytryny i włożyć do niego jabłka aby nie ściemniały.
Schłodzone ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na cienki placek grubości ok. 3 mm., podsypując mocniej stolnicę mąką.
Wycinać krążki. Na każdym krążku ułożyć (wcześniej osączone z wody na sicie) jabłuszko grubszą częścią do brzegu krążka.
Po czym złożyć krążek na pół nakrywając jabłko i ścisnąć ciasto po bokach.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać ciastka w niewielkich odstępach i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać przez 20 min.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
marzec 8, 2016 at 8:11 am
Urocze ciasteczka:)