Róże w środku zimy?
Dlaczego nie? ,… tyle tylko, że nie z ogrodu a z piekarnika :)
Słodkie róże z płatków jabłek, pachnące cynamonem, zatopione w chrupiącym cieście francuskim,
…a w środku niespodzianka: dżem brzoskwiniowy i migdały.
Z pewnością osłodzą i ozdobią każdy imprezowy stół, a w karnawale doskonale zastąpią róże karnawałowe smażone w oleju.
- 1 op. ciasta francuskiego, ( na 7 – 8 sztuk)
- 3 czerwone średniej wielkości jabłka,
- dżem brzoskwiniowy,
- 2 łyżki cynamonu,
- 2 łyżki mielonych migdałów,
- 1 cytryna,
- cukier cynamonowy lub cukier puder zmieszany z cynamonem do oprószenia
Jabłka umyć i wraz ze skórką pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Zalać gorącą wodą ( ok. 70 – 80 stopni) z sokiem z cytryny. Po 2 – 3 minutach osączyć przekładając delikatnie na sito .
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej, nie wałkować tylko pociąć w paski o szerokości ok. 6 cm.
Połowę każdego paska posmarować dżemem, posypać cynamonem i mielonymi migdałami.
Układać plasterki jabłka, tak aby nieco wystawały poza ciasto i zwinąć w rulon w kształcie róży.
Włożyć do foremek na muffinki, dociskając do dna foremek aby stały stabilnie
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 45 min.
Ostatnie 5 – 7 min. pieczenia przełączyć piekarnik na dolne grzanie.
Po upieczeniu oprószyć cukrem cynamonowym lub cukrem pudrem. z mieszanym ze szczyptą cynamonu.
styczeń 14, 2016 at 7:58 pm
Jak one cudownie wyglądają . Cudo!!!
styczeń 26, 2016 at 7:40 pm
Wyglądaj apetycznie i penie też tak smakują :)
styczeń 27, 2016 at 9:05 am
Coś pięknego i napewno pysznego :) aż żal zjadać takie cuda :)