Mięciutkie, soczyste i cieplutkie, bo najlepiej smakują prosto z patelni,
…w sam raz na jesienny lekki posiłek, kiedy za oknem mokro i wietrznie.
Bez dodatku cukru ( tylko odrobina do posypania w połączeniu z cynamonem) bo delikatnej słodyczy dodają im soczyste, dojrzałe banany, a jabłuszko swoją nutką kwaskowości podkreśla dodatkowo ich wyjątkowy smak.

Racuszki to oczywiście klasyka w naszej kuchni, można je przygotować w różnych wariantach, w zależności od sezonu lub na co mamy akurat ochotę.
W okresie jesienno – zimowym lubię je w wydaniu: banany plus jabłko… czyli trochę egzotyki i polskiej tradycji na talerzu, no i ten cudowny zapach cynamonu.
Dla tych co lubią mocniejsze doznania smakowe polecam podać z tartą czekoladą i odrobiną papryczki chilli. Również smakują wyśmienicie :)

                                                                                                                CIASTO

  • 1i 1/2 szklanki mąki krupczatki,
  • 2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego – u mnie kefir,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 dojrzałe, soczyste banany,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • olej do smażenia,

                                                                                                  DO POSYPANIA

  • cukier puder zmieszany ze szczyptą cynamonu
  • lub
  • tarta czekolada z odrobiną papryczki chilli.

Do miski wlać kefir – zaczynam od kefiru, nie jak zazwyczaj od mąki. To taki mój sposób na wszystkie ciasta miksowane, ucierane,…  że do miski wbijam najpierw jajka czy jak w tym przypadku wlewam kefir, co ułatwia potem miksowanie, bo nie mam “oblepionych” mąką brzegów miski :)
Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. wbić jajka i wszystko zmiksować na  gładkie ciasto.
Banany pociąć w cienkie plasterki, a jabłko obrać i pokroić w cienkie ćwierćplasterki.
Dodać do ciasta i starannie wymieszać.
Porcje ciasta nabierać najlepiej małą chochelką i kłaść na rozgrzany olej formując małe placuszki.
Smażyć na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na rumiano.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lub tartą czekoladą z papryczką chilli.

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl

Ambitnie i zdrowo