Mięciutkie, soczyste i cieplutkie, bo najlepiej smakują prosto z patelni,
…w sam raz na jesienny lekki posiłek, kiedy za oknem mokro i wietrznie.
Bez dodatku cukru ( tylko odrobina do posypania w połączeniu z cynamonem) bo delikatnej słodyczy dodają im soczyste, dojrzałe banany, a jabłuszko swoją nutką kwaskowości podkreśla dodatkowo ich wyjątkowy smak.
Racuszki to oczywiście klasyka w naszej kuchni, można je przygotować w różnych wariantach, w zależności od sezonu lub na co mamy akurat ochotę.
W okresie jesienno – zimowym lubię je w wydaniu: banany plus jabłko… czyli trochę egzotyki i polskiej tradycji na talerzu, no i ten cudowny zapach cynamonu.
Dla tych co lubią mocniejsze doznania smakowe polecam podać z tartą czekoladą i odrobiną papryczki chilli. Również smakują wyśmienicie :)
CIASTO
- 1i 1/2 szklanki mąki krupczatki,
- 2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego – u mnie kefir,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 dojrzałe, soczyste banany,
- 1 kwaśne jabłko,
- olej do smażenia,
DO POSYPANIA
- cukier puder zmieszany ze szczyptą cynamonu
- lub
- tarta czekolada z odrobiną papryczki chilli.
Do miski wlać kefir – zaczynam od kefiru, nie jak zazwyczaj od mąki. To taki mój sposób na wszystkie ciasta miksowane, ucierane,… że do miski wbijam najpierw jajka czy jak w tym przypadku wlewam kefir, co ułatwia potem miksowanie, bo nie mam “oblepionych” mąką brzegów miski :)
Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. wbić jajka i wszystko zmiksować na gładkie ciasto.
Banany pociąć w cienkie plasterki, a jabłko obrać i pokroić w cienkie ćwierćplasterki.
Dodać do ciasta i starannie wymieszać.
Porcje ciasta nabierać najlepiej małą chochelką i kłaść na rozgrzany olej formując małe placuszki.
Smażyć na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na rumiano.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lub tartą czekoladą z papryczką chilli.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl
Dodaj komentarz