… ot taka sobie jesienna sałatka :)
O tej porze roku mamy wiele kolorowych warzyw, z którch można tanio i szybko wyczarować smaczne sałatki.
Wystarczy pokroić parę składników, polać sosem i mamy lekki i zdrowy posiłek, … a z dodatkiem śledzika zyskamy nowy kulinarny smak. Zapraszam do wypróbowania.
Sałatka ze śledziem i warzyw, to dobry pomysł na świąteczne menu, które nie tylko efektownie będzie wyglądać na wigilijnym stole, ale też jest sposobem na wykorzystanie buraczków, z których gotujemy barszczyk i potem nie wiadomo, co z nimi zrobić.
Szkoda wyrzucać, przydadzą się do sałatki :)
NA SAŁATKĘ
- 4 ziemniaki,
- 2 buraki,
- 2 większe winne jabłka,
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 cebula,
- 4 solone płaty śledziowe,
DRESSING
- 3 łyżki oleju – użyłam olej rzepakowy Rapso,
- 2 łyżki białego octu winnego – u mnie ocet Jamar,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- szczypta cukru do smaku,
- sól i pieprz,
Ziemniaki i buraki wyszorować i ugotować w mundurkach, oczywiście każde w oddzielnym garnku :)
Przestudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Śledzie wymoczyć przynajmniej 1 godz. w zimnej przegotowanej wodzie, po czym przełożyć na sito aby obciekły i pociąć w paseczki.
Jabłka i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Ogórki konserwowe również pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wsypać do miski.
Z oleju, musztardy, octu i jogurtu zrobić dressing, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Polać sałatkę i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki.
Podawać schłodzoną, samą lub z żytnim pieczywem.
Dodaj komentarz