Słodkie ryżowe placuszki z kawałkami rabarbaru, polane sosem malinowym.
…i jest pysznie, zdrowo, kolorowo, i oczywiście z ryżem Kupiec :)
Doskonałe na słodki obiad, deser lub podwieczorek.
CIASTO NA RACUCHY
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego Kupiec
- 1 szklanka wody,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego,
- 2 łyżki maki orkiszowej lub zwykłej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30 dkg. rabarbaru,
- olej do smażenia.
SOS MALINOWY
- 2 – 3 szklanki malin,
- 2 miodu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
Racuszki – ryż wsypać do garnka, zalać szklanką wody i zagotować. W mniejszym naczyniu podgrzać mocno mleko.
Gdy woda wsiąknie w ryż, zalać go gorącym mlekiem i ugotować do miękkości, a następnie ostudzić.
Rabarbar umyć, obrać z twardych włókien i pokroić w drobną kostkę.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Połączyć z zimnym ryżem, mąką i proszkiem do pieczenia.
Dodać rabarbar i wymieszać. Na koniec ubić z białek sztywną pianę, dodać do masy ryżowej i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe najlepiej zaraz po usmażeniu, polane słodkim sosem malinowym.
Pyszne są również z dowolnym dżemem lub po prostu oprószone tylko cukrem pudrem.
Sos malinowy – maliny zmiksować. Mus przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
Dodać miód, sok z cytryny i schłodzić.
czerwiec 30, 2015 at 2:22 pm
O moje smaki- muszę wypróbować przepis ;)
czerwiec 30, 2015 at 6:21 pm
Wyglądają smakowicie, nigdy takich nie jadłam
czerwiec 30, 2015 at 6:43 pm
super :)
czerwiec 30, 2015 at 8:24 pm
Nie przepadałam nigdy, ale te wyglądają wspaniale i chętnie bym je spróbowała !
czerwiec 30, 2015 at 10:11 pm
Smakowite