Czary Gary

Gotowanie

Pasztet z selera z otrębami i orzechami włoskimi

Aromatyczny, deliikatny i lekko wilgotny.
Idealna alternatywa dla tych, którrzy nie jedzą mięsa oraz dla wszystkich tych, którzy mają ochotę na coś ciekawego. bezmięsnego i zdrowego. Naturalne składniki: seler, otręby, orzechy włoskie, pestki dyni, cebulka, masło, jajka,… i doprawione przyprawa warzywną Vegeta Natur..

Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Pokrojony w plastry idealnie sprawdzi się na kanapkach.
Może być też samodzielnym daniem kiedy podamy go wraz z kleksem pikantnej konfitury, czyli z takim słodko- kwaśnym i delikatnie pikantnym smaczkiem
Najlepiej sprawdzi się konfitura żurawinowa, wiśniowa czy śliwkowa, czyli z owoców o słodko kwaśnej nucie.
Aby konfitura nabrała niezwykłego, pikantnego smaku, wystarczy dodać do niej odrobinę papryczki chilli

 

  • ok. 1  kg. selera,
  • 1  szklanka otrębów  pszennych,
  • 10  dkg. mielonych orzechów włoskich,
  • 10  dkg. pestek z dyni,
  • 2  duże cebule.
  • 10  dkg. masła,
  • 4  jajka,
  • 2  łyżeczki przyprawy warzywnej Vegeta Natur
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz

ponadto

  • forma typu keksówka
  • 1  łyżka masła do keksówki,
  • szczypta tartej bułki do oprószenia.

Selery obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W garnku rozgrzać masło i przesmażyć na nim starty seler.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Wsypać do przesmażonego, gorącego selera, dodać 2 łyżeczki przyprawy warzywnej, wszystko wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Keksówkę natłuścić masłem i oprószyć lekko tartą bułką.
To ostudzonego selera wsypać otręby, zmielone orzechy, pestki dyni i dodać żółtka.
Doprawić do maku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać.

Masą napełnić dokładnie keksówką. Wyrównać wierzch.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 – 60 min.
Po upieczeniu najpierw schłodzić w formie, potem wyjąć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin.
Podawać mocno schłodzony. Kroić w plastry ostrym nożem.

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

1 Comment

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑