… czyli jajka faszerowane pastą z bryndzy, chrzanu, majonezu, z dodatkiem ostrej papryki i świeżej rzeżuchy..
Ot taka wersja bardziej charakterna, dla tych co lubią pikantniejsze smaki :)
Jajka faszerowane są fajną, smaczną i łatwą do przygotowania przekąską.
Doskonale sprawdzą się jako elegancka przystawka w świątecznym menu.
Wystarczy dosłownie kilka prostych składników i można sporządzić pyszne pasty którymi nadziejemy jajka.
- 3 – 4 jajka,
- 2 łyżki bryndzy,
- 1 łyżeczka tartego chrzanu – u mnie chrzan marki Krakus
- 2 łyżki majonezu,
- szczypta ostejj mielonej papryki,
- 1 łyżeczka posiekanej rzeżuchy,
- sól i pieprz
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek.
Następnie przeciąć wzdłuż na pól i wyjąć żółtka delikatnie, aby nie uszkodzić białek.
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać sos chrzanowy, bryndzę, szczyptę ostrej papryki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solę i ewentualnie pieprzem
Gotowym farszem napełnić białka przy pomocy małej łyżeczki lub nałożyć farszu do szprycy, z końcówkę z gwiazdką i wyciskać rozetki.
Posypać posiekaną rzeżuchą.
Dodaj komentarz