Jak Wielkanoc to oczywiście muszą być jajka, nie wyobrażam sobie. aby zabrakło ich na świątecznym stole.
Właśnie jajka są symbolem Wielkanocy.
To od nich tradycyjnie zaczynamy śniadanie wielkanocne: jajecznica z bekonem i chrzanem, jajka faszerowane na różne sposby, jajka kurczaki, jajka w sałatkach, zapiekane czy klasycznie w majonezie.
Ale nawet takie proste danie jakim jest właśnie jajko w majonezie, można sobie urozmaicić przy okazji świąt, bo im więcej ciekawych pomysłów na podanie jajek, tym stół wygląda bardziej kolorowo i smacznie.

  • jajka – ilość wg. uznania
  • gruba marchewka,
  • ziarenka pieprzu,
  • majonez
  • posiekana zielenina do dekoracji

Wcześniej ugotować w całości marchewkę, przestudzić, obrać i najpierw pociąć w plasterki, a następnie z plasterków powycinać grzebyki i dzioby.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i naciąć od węższej strony do 1/3 głębokości jajka.
W nacięcie wsadzić grzebyk, z przodu dzióbek i zrobić oczka z ziarenek pieprzu,… i gotowe :)
Ma półmisek wyłożyć majonez i poukładać kurczaki.

Majonez można podać w podstawowej wersji lub  zmieszać z posiekanym koperkiem, zielonym groszkiem, pokrojonym w drobną kosteczkę ogórkiem konserwowym czy marynowanymi pieczarkami – ale to już zależy jak kto lubi :)