W ranach przygotowań do Świąt zrobiłam parę ot takich koszyków z jajek.
Dzisiaj dla sprawdzenia tylko parę ale na świąteczny stół będzie więcej , tak aby było dla wszystkich.
Przygotowanie jajek w takiej formie wcale nie jest trudne ani zbyt pracochłonne, a przystawka wygląda smacznie i efektownie. Myślę, że przypadną do gustu nie tylko domownikom ale i gościom.
Nic się nie marnuje, odcięte części są posiekane i wraz z warzywami, i majonezem z powrotem nakładamy do białek. Sałatkę można zrobić oczywiście z innymi ulubionymi dodatkami niż u mnie, ważne aby były drobno posiekane.
Dobrze jest też, aby jajka były większe. Łatwiej i szybciej się je faszeruje.
Życzę milej, kulinarnej zabawy i smacznego!
- 3 – 4 jajka, najlepiej duże,
- 1 – 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki zielonego groszku konserwowego,
- kawałek pora,
- 3 – 4 marynowane pieczarki,
- 1 pęczek dłuższego szczypioru z dymki lub zwykłego szczypiorku,
- parę gałązek zielonej pietruszki do dekoracji,
- sól i pieprz do smaku.
Jajka ugotować na twardo, ok. 10 min.
Ostudzić w zimnej wodzie i delikatnie obrać.
Od węższej strony odciąć 1/3 jajka i wyjąć ostrożnie żółtka, aby nie uszkodzić białek.
Odkrojoną część i żółtka drobno posiekać.
Groszek i pieczarki osączyć z zalewy, pieczarki posiekać..
Por oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę.
Szczypiorek – odłożyć kilka długich (tyle ile mamy jajek) a resztkę posiekać.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez i wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do każdego białka najpierw włożyć parę listków zielonej pietruszki (może też być rukola lub roszponka) , a potem małą łyżeczką ostrożnie nałożyć sałatki.
Ze szczypioru (szczypiorku) uformować uchwyt koszyka, ostrożnie wciskając końce do środka po bokach koszyka.
Gotowe koszyki ułożyć na półmisku, np. na liściach ulubionej salaty
. Aby były bardziej stabilne trzeba cienko przyciąć dól jajka na tyle aby nie przerwać białka.
Przed podaniem można dodatkowo schłodzić.
Dodaj komentarz