W sam raz na wielkanocne śniadanie czy na przekąskę w ciągu dnia.
Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne jajka faszerowane orzechowym pesto z dodatkiem majonezu i szczypty przypraw, oraz w migdałowym: ze śmietaną, tartymi migdałami wewnątrz i prażonymi płatkami migdałowymi na wierzchu.
…czyli tradycja z nowoczesnością :)
Z tartymi bakaliami BackMit robi się je naprawdę ekspresowo, ale oczywiście jeśli nie dysponujemy takimi to każde inne orzechy i migdały można zmielić :)
FARSZ ORZECHOWY
- 2 jajka,
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki tartych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
FARSZ MIGDAŁOWY
- 2 jajka,
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki tartych migdałów
- 1 łyżka posiekanego szczypioru
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka płatków migdałowych
Jajka gotować na twardo. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyąć żółtka.
2 żółtka zmieszać z orzechami,majonezem i pietruszką.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Napełnić “z górką ” cztery połówki białek. Ozdobić posiekaną zieleniną.
Pozostałe 2 żółtka połączyć ze śmietaną, tartymi migdałami i szczypiorem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masą napełnić kolejne 4 połówki białek.
Na rozgrzanej, suchej patelni przyrumienić płatki migdałowe i ułożyć je na wierzchu migdałowego farszu.
Dodaj komentarz