Fajna i smaczna przekąska na każdą okazję.
Kapelusze marynowanych pieczarek nadziane sałatką jajeczno – serową w sosie majonezowo – jogurtowym z nutką curry.
Można podać je tradycyjnie lub do każdego nadzianego grzybka wbić wykałaczkę i mamy coś w rodzaju pysznego koreczka.
- 1 słoik marynowanych pieczarek
- 2 jajka,
- 5 dkg. żółtego sera
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 2 gałązki pietruszki
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki curry,
- sól i pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać.
Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Szczypiorek i pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać.
Pieczarki osączyć z zalewy, kapelusze pozostawić w całości a nóżki drobno pokroić .
Majonez połączyć z jogurtem.
Doprawić do smaku curry, solą i pieprzem.
Wszystkie posiekane składniki połączyć z 2 łyżkami sosu.
Kapelusze napełnić powstałą sałatką.
Pozostałym sosem napełnić małą szprycę z końcówką gwiazdki i na wierzchu każdej pieczarki zrobić majonezową rozetkę czy po prostu kleksa :)
Przed podaniem schłodzić.
kwiecień 19, 2018 at 8:36 pm
Świetny pomysł! Wykorzystam na pewno kiedyś ten patent :) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji :)