Takiego pesto jeszcze nie jadłam,… nie bazyliowe, ani pomidorowe, ale właśnie buraczane. Sos pochodzenia włoskiego, ale tym razem z naszych polskich czerwonych buraczków :) Przepis na Spaghetti z buraczanym pesto przypadkiem znalazłam na stronie sklepu Lidl. Zachwycił mnie swoim pięknym kolorem. Ponadto byłam ciekawa jak smakuje, dlatego postanowiłam go przyrządzić i spróbować. Jest naprawdę pyszny, ..a że buraczki są prawdziwą bombą witaminową, więc jak najbardziej polecam.

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki tartego sera grana padano
  • 1/2 limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Buraki gotować w skórce aż będą miękkie. Po czym ostudzić, obrać i kroić na małe kawałki. Przełożyć do blendera. Dodać  czosnek, orzechy i wyciśnięty sok z limonki. Całość zmiksować. Dodać starty ser. Przyprawić do smaku  solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.

Do ugotowanego makaronu dodać buraczane pesto i dokładnie wymieszać. Podawać ułożone w kształcie gniazdka.

Włoskie smaki   Dieta Śródziemnomorska