Spaghetti klasyk wśród makaronów może być przyrządzany na wiele sposobów i mieć wiele smaków, i zawsze smakuje :)
… więc może dzisiaj spaghetti z aromatycznym pesto z pieczonych buraków, z dodatkiem orzechów włoskich i parmezanu ?
Chociaż czerwonymi burakami możemy zajadać się przez cały rok, to jednak końcem lata i jesienią są najsmaczniejsze.
Jędrne, soczyste i pełne odżywczych substancji.
Warto by pojawiły się w naszej kuchni.
Są tacy którzy nie przepadają za tym warzywem, a szkoda, bo buraki są naprawdę zdrowe.
…a gdy połączymy ulubiony makaron którym jest właśnie spaghetti z burakami i podamy na talerzu w kształcie czerwonego soczystego serca, to może skuszą się też Ci nieprzekonani?
500 g. makaronu spaghetti Lubella
3 buraki
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 – 3 łyżki tartego sera
2 łyżki soku z limonki lub cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz,
folia aluminiowa
Buraki umyć, nie obierać tylko wraz ze skórką zawinąć w folię aluminiową, w ten sposób nie stracą soku i ładnego koloru.
Dodatkowo będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 2 godz.
Gdy będą miękkie przestudzić, obrać i pokroić na małe kawałki.
Przełożyć do blendera. Dodać orzechy, czosnek, oliwę i sok z limonki lub cytryny.
Wszystko razem zmiksować.
Wsypać starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać jeszcze trochę oliwy aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Spaghetti ugotować al’ dente w osolonej wodzie.
Odcedzić.
Do ugotowanego, gorącego makaronu dodać buraczane pesto i dokładnie wymieszać.
Ułożyć w kształcie serca, udekorować listkami bazylii i dodatkowo porcją startego sera.
Dodaj komentarz