…efektowne i smaczne danie z makaronem w roli głównej z nadzieniem warzywnym w środku. 

A wszystko to w pysznym sosie z pomidorów. Wymaga trochę więcej pracy ale potem jak smakuje ? Mmmm…palce lizać :)”

 

  • makaron gniazdka – 1 opakowanie
  • pomidory bez skórki – 1 puszka
  • cukinia – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • jajka – 2 szt.
  • przecier pomidorowy – 2 łyżeczki
  • starty żółty ser – 10 dkg.
  • olej- 4 – 5 łyżek
  • bułka tarta – do panierowania
  • po szczypcie bazylii i oregano
  • sól i pieprz do smaku.

Pomidory odsączyć z zalewy,a zalewę zostawić do sosu. Cukinie umyć, obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju zeszklić cebulę, po 2-3 min. dodać cukinie i pomidory.Wszystko razem poddusić ok.2 min. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wrzucić do osolonego wrzątku na 2 min. Odcedzić. 2 łyżki tłuszczu rozgrzać na patelni,łopatką wyłożyć gniazdka.Posypać startym serem i smażyć pod przykryciem ok.3 – 5 min. Gorące gniazdka przełożyć na płaski półmisek, delikatnie rozszerzyć widelcem,napełnić farszem i pomagając sobie znowu widelcem delikatnie “zamknąć”. Resztę tłuszczu rozgrzać na patelni. Jajka rozbełtać.Gniazdka makaronowe ostrożnie obtoczyć w jajku i tartej bułce.Smażyć z obu stron na złoty kolor. Do powstałego po smażeniu tłuszczu dodać zalewę z pomidorów,przecier pomidorowy i podlać niewielką ilością wody,tak aby powstał sos.Całość zagotować.Doprawić do smaku bazylią,oregano,solą i pieprzem. Zamiast robić sos można wykorzystać gotowe sosy pomidorowe do makaronu dostępne w sprzedaży.Przygotowujemy wtedy taki sos wg.przepisu na opakowaniu i łączymy go z powstałym po smażeniu tłuszczem.Doprawiamy w razie potrzeby i też jest smaczny.

Gorące gniazdka makaronowe podawać w sosie pomidorowym.Smacznego!