Czas na gruszki.
Jesień to obok jabłek, śliwek, dyni, czy grzybów również ich pora.
Chociaż tak w zasadzie mamy je przez cały rok, to właśnie jesienią są najsmaczniejsze, soczyste i mamy duży wybór .
Można z nich przygotować prawdziwie jesienne przysmaki.

Z dzieciństwa pamiętam ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem ale dzisiaj jabłka zamieniłam na gruszki, też z dodatkiem cynamonu i wyszło pysznie :)

 


Składniki:
2 woreczki ryżu długoziarnistego,
3 łyżki cukru trzcinowego,
2 szklanki mleka,
3 – 4 gruszki,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki rodzynek,
1 łyżka otartej skorki z cytryny,
1 mały jogurt naturalny
3 żółtka,
1/2 łyżeczki cynamonu,
trochę masła do formy

Do rondla wlać mleko, wsypać ryż i cukier. Doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym ogniu często mieszając aż ryż wchłonie całe mleko (ok.15 – 20 min.)  Ugotowany ryż zdjąć z ognia i ostudzić.

Rodzynki sparzyć, potem osuszyć na sicie.
Jogurt połączyć z żółtkami. Wlać do chłodnego ryżu, wsypać cukier waniliowy, rodzynki i skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gruszki umyć, obrać, przekroić najpierw na pół, a potem na cząstki. Usunąć gniazda z nasionami.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Przełożyć masę ryżową, wyrównać.
Na wierzchu ułożyć przygotowane gruszki i oprószyć cynamonem.

Wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika.
Zapiekać przez ok. 25 min. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!