Kruche ciasto i cudowny smak gruszkowo – malinowy, skąpany w budyniowo – waniliowym kremie …. Pycha!

CIASTO

  • 2 szklanki mąki
  • 1  i 1/2 kostki margaryny,
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • 4 – 5 gruszek
  • 1/2 szklanki zwykłego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka malin,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 400 ml. mleka
  • 1 /2 op. galaretki malinowej

Połowę margaryny rozpuść w rondelku, przestudź. Z przesianej mąki, proszku, żółtek, 3 łyżek cukru pudru, przestudzonego tłuszczu i szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i słodzić w lodowce ok. 30 min – 1 godz. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min. W naczyniu zagotować 3 szklanki wody, dodać pół szklanki cukru i cukier waniliowy. Włożyć obrane gruszki w całości i gotować 3 min. Ostudzić. Każdą przekroić na pół,usunąć gniazda i ponacinać wypukłą stronę każdej gruszki. Przyrządzić połowę galaretki, ostudzić, dodać do miej garść zmiksowanych malin. Przygotować budyń wg. przepisu na opakowaniu, ale w nieco mniejszej ilości mleka  – 400 ml.  Ostudzić i zmiksować go kostką miękkiej margaryny na jednolitą masę. Na upieczone i chłodne ciasto wyłożyć krem budyniowy. Ułożyć gruszki. W miejsca nacięcia wlać tężejącą galaretkę z musem malinowym. Wierzch tarty udekorować pozostałymi malinami i też polać resztą galaretki.


Wariacje z gruszką