Delikatne, mięciutkie, a za sprawą cukinii soczyste. Dobry pomysł na prosty, a zarazem smaczny obiad.Doskonale smakują z sosami, np. serowym, pomidorowym,… i surówkami, np. z białej kapusty, ogórka ze śmietaną lub z mixem świeżych sałatek.
- 40 dkg. ryżu,
- 2 mniejsze cukinie,
- 30 dkg. mięsa mielonego,
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 pęczka koperku,
- tarta bułka do panierowania,
- pieprz
- sól,
- olej do smażenia
Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco dłużej niż zwykle – tak aby był kleisty. Odcedzić i wystudzić.
Cukinie obrać, umyć i posiekać bardzo drobno. Przełożyć do dużej miski razem z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt luźna dodać szczyptę tartej bułki. Wilgotnymi dłońmi z masy formować małe kotlety i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju po parę minut z obu stron na rumiano.
Dodaj komentarz