Delikatne, mięciutkie, a za sprawą cukinii soczyste. Dobry pomysł na prosty, a zarazem smaczny obiad.Doskonale smakują z sosami, np. serowym, pomidorowym,… i surówkami, np. z białej kapusty, ogórka ze śmietaną lub  z mixem świeżych sałatek.

  • 40 dkg. ryżu,
  • 2  mniejsze cukinie,
  • 30 dkg. mięsa mielonego,
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • tarta bułka do panierowania,
  • pieprz
  • sól,
  • olej do smażenia

Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco dłużej niż zwykle – tak aby był kleisty. Odcedzić i wystudzić.
Cukinie obrać, umyć i posiekać bardzo drobno. Przełożyć do dużej miski razem z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem.  Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt luźna dodać szczyptę tartej bułki. Wilgotnymi dłońmi z masy formować małe kotlety i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju po parę minut z obu stron na rumiano.


Smaczna Jesień