Cukinia zapiekana w piekarniku. Pyszna, soczysta i pełna farszu. Przepis na danie  “zapożyczony” z bloga “Mój punkt smaku” zauroczył mnie swoimi apetycznym fotkami cukinii. Póki mamy cukinii pod dostatkiem postanowiłam przyrządzić i wypróbować – jest pyszna! Na początek zrobiłam z połowy składników, a że cukinie miałam nieco większe, to i tak każdy najadł się do syta. Polecam każdemu kto lubi to warzywo.

  • 4 średniej wielkości cukinii
  • 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dkg.  ryżu
  • 2 – 3  ząbki czosnku
  • pieprz i sól

Ryż gotować nieco dłużej niż podano na opakowaniu,aby był bardziej kleisty. Odcedzić i przestudzić. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końce, przekroić na pół i za pomocą łyżki wydrążyć środek, uważając przy tym by nie uszkodzić skórki. Miąższ pokroić na małe kawałki, przełożyć do dużej miski razem z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Wydrążoną cukinię obsypać w środku solą i napełnić farszem. Układać w formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 45 minut, aż cukinia będzie miękka ( skórka cukinii jest lekko pomarszczona).