W sam raz i do popołudniowej kawy, i jako przekąska między posiłkami.
Pyszne i zdrowe. Prawdziwa bomba energetyczna dla naszego organizmu!.
Uprażone płatki owsiane z nasionami nadają batonikom chrupkości, a ich słodką podstawą są rodzynki, masło orzechowe i miód, które jednocześnie łączą wszystkie składniki w całość
Pycha!
(forma 21 x 23 cm)
Składniki:
15 dkg. płatków owsianych górskich,
10 dkg. łuskanych ziaren słonecznika,
10 dkg. pestek dyni,
5 dkg. posiekanych orzechów włoskich,
5 dkg, rodzynek,
2 łyżki ziaren sezamu,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
6 łyżek masła orzechowego,
4 łyżki miodu,
3 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
4 łyżki wody
szczypta soli
Do rondla lub głębszej patelni przesypać płatki owsiane i uprażyć je na sucho przez ok. 2 min. często mieszając. Następnie dosypać słonecznik, pestki dyni, posiekane orzechy i sezam.
Całość prażyć przez kolejne 5 min. cały czas mieszając.
Cała mieszanka ziaren powinna być delikatnie zarumieniona.
Wyłączyć ogień pod naczyniem, odłożyć 3 łyżki mieszanki (będą do posypania wierzchu) a do gorących ziaren dodać masło orzechowe, olej kokosowy, miód, czekoladę, posiekane rodzynki i wodę.
Całość mieszać, aż wszystkie składniki się połączą w jedną masę.
Formę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia, przełożyć do niej bakaliową masę i wyrównać.
Na wierzchu rozsypać odłożone wcześniej odłożone ziarna i lekko docisnąć, np. dnem garnuszka,
Ugnieść masę tak, by wszystko ściśle do siebie przylegało.
Formę wstawić na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Najlepiej przygotować wieczorem dzień wcześniej aby była w lodówce przez noc.
Po tym czasie ostrym nożem pokroić na batony.
Dodaj komentarz