W sam raz i do popołudniowej kawy, i jako przekąska między posiłkami.
Pyszne i zdrowe.  Prawdziwa bomba energetyczna dla naszego organizmu!.

Uprażone płatki owsiane z nasionami nadają batonikom  chrupkości, a  ich słodką podstawą  są  rodzynki, masło orzechowe i miód, które jednocześnie  łączą wszystkie składniki w całość
Pycha!

(forma 21 x 23 cm)

Składniki:
15  dkg.  płatków owsianych górskich,
10  dkg.  łuskanych ziaren słonecznika,
10  dkg. pestek dyni,
5  dkg. posiekanych orzechów włoskich,
5  dkg, rodzynek,
2  łyżki ziaren sezamu,
1/2  tabliczki gorzkiej czekolady,
6  łyżek masła orzechowego,
4  łyżki miodu,
3  łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
4  łyżki wody
szczypta soli

Do rondla lub głębszej patelni przesypać płatki owsiane i uprażyć je na sucho przez ok. 2 min. często mieszając. Następnie dosypać słonecznik, pestki dyni, posiekane orzechy i sezam.
Całość prażyć przez kolejne 5 min. cały czas mieszając.
Cała mieszanka ziaren powinna być delikatnie zarumieniona.

Wyłączyć ogień pod naczyniem, odłożyć 3 łyżki mieszanki (będą do posypania wierzchu) a do gorących ziaren dodać masło orzechowe, olej kokosowy, miód, czekoladę, posiekane rodzynki i wodę.
Całość mieszać, aż wszystkie składniki się połączą w jedną masę.

Formę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia, przełożyć do niej bakaliową masę i wyrównać.
Na wierzchu rozsypać odłożone wcześniej odłożone  ziarna i lekko docisnąć, np. dnem garnuszka,
Ugnieść masę tak,  by wszystko ściśle do siebie przylegało.

Formę wstawić na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Najlepiej przygotować wieczorem dzień wcześniej aby była w lodówce przez noc.
Po tym czasie ostrym nożem pokroić na batony.