Smaczne, lekko wilgotne, w sam raz słodkie, z delikatnym cytrynowo – waniliowym smaczkiem.
Na wierzchu soczyste, aromatyczne cząstki gruszek skąpane wcześniej w cynamonowo – miodowym syropie.
Troszkę takie jesienne :)
Bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Wystarczy połączyć wszystkie składniki, przelać masę do formy, ułożyć na wierzchu owoce, upiec
i… gotowe :)
Idealnie sprawdzi się do kawy czy ulubionej herbatki.
NA CIASTO
2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru pudru,
1 szklanka jogurtu naturalnego greckiego,
2 jajka,
100 ml. oleju rzepakowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru wanilinowego
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
PONADTO
3 większe gruszki,
1 łyżka miodu – użyłam miodu od Huzar
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka tłuszczu (np. masła) do formy,
szczypta bułki tartej do obsypania tortownicy,
1 łyżka cukru pudru do oprószenia ciasta
Gruszki obrać, pokroić najpierw na pół, potem jeszcze na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne.
Miód połączyć z cynamonem, wymieszać.
Do miski przełożyć ćwiartki gruszek, polać sosem cynamonowo – miodowym, przemieszać i odstawić na czas przygotowania ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Tortownicę (24 cm.} wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką
Jajka umyć, wbić do większej miski, wsypać cukier, cukier waniliowy i ubić na puszystą jasną masę.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny, jogurt, olej i wszystko wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera na jednolitą masę.
Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać.
Gruszki delikatnie przemieszać jeszcze w syropie i ułożyć na wierzchu ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 – 40 min, lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz