Sezon na grzyby trwa,… na te słodkie też :)
Dzisiaj słodkie pieczarki – małe, lekkie i kruchutkie ciasteczka, wręcz piaskowe, bo rozpływają się w buzi,
Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.
CIASTO
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- 4 czubate łyżki cukru pudru,
- 15 dkg. masła lub margaryny,
- 1 jajko,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka soku z cytryny.
- parę kropli aromatu do ciast cytrynowego lub migdałowego,
DODATKOWO
- 1 łyżka kakao,
- mała plastikowa butelka ( pusta) o poj. 1/2 l. np. po wodzie mineralnej.
Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać na stolnicę. Wbić jajko, dodać cukier puder, masło, sodę, sok z cytryny, aromat i wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gwint butelki obtaczać w kakao i wciskać w każdą kulkę.
W ten sposób powstaną pieczarkowe kapelusze razem z nóżką.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić blachę z ciastkami i piec ok 15 min.
Październik 17, 2015 at 5:10 pm
Wyglądają wspaniale i jakie łatwe w przygotowaniu. … ! Pozdrawiam :)
Marzec 1, 2017 at 11:56 pm
Nie tylko ładnie wyglądają, są szybkie w przygotowaniu, są leciutkie bezglutenowe Słodkości bez wyrzutów sumieniaSame zalety.