Pyszne, maślane i …naprawdę kruche, wręcz rozpływają się w ustach :) Moja mama często kupuję podobne w sklepie, ale nie są tak pyszne jak te, domowe.

  • 30 dkg. mąki
  • 20 dkg. masła
  • 10 dkg. cukru pudru
  • 2  żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki zwykłego cukru

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać schłodzoną margarynę, cukier puder, żółtka i szczyptę soli – zagnieść ciasto.  Chłodzić go przynajmniej 1 godzinę w lodówce.  Po czym rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać foremką dowolne kształty.
Piec ok.12 min. w temp.180 stopni. Po upieczeniu ciepłe ( ale nie gorące) ciasteczka obtoczyć w zwykłym cukrze.

Kruche, idealne do kawusi :)


Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014