Któż nie kocha karpatki? Słodki krem i chrupiące ciasto, a na dodatek owocowa orzeźwiająca galaretka…pycha! Ciasto na każdą okazję.

 

Ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny
5 jajek
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
2 łyżki cukru
1 żółtko
1/2 l.mleka
1 cukier wanilinowy
1 galaretka – smak wg.uznania
cukier puder do posypania ciasta.

W naczyniu zagotować 1 szklankę wody, 1/2 kostki margaryny i sól. Dodać mąkę i energicznymi ruchami ucierać, aby nie pojawiły się grudki. Ciasto należy zagotować na małym ogniu, by powstała jednolita masa. Odstawić aby przestygło. Gdy jest już letnie, dodawać stopniowo jajka, na koniec proszek do pieczenia i cały czas ucierać, aż masa będzie “strzelać”. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok.30 min. W międzyczasie przygotować galaretkę wg, przepisu na opakowaniu i krem.

KREM:  W 1/2 szklance mleka roztrzepać żółtko. Następnie dodać oba rodzaje mąki. Dokładnie wszystko rozmieszać, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka zagotować na niewielkim ogniu wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać mąki i zagotować wszystko razem, aż powstanie budyń.. Studzimy go, co jakiś czas mieszając aby zachował jednolitą, gładką konsystencje. Chłodny budyń miksujemy dodając łyżką stopniowo porcję miękkiej margaryny,aż do wyczerpania… Krem nałożyć na jeden z placków, na krem łyżką nakładać tężejącą galaretkę (z galaretki nie powstanie płaska warstwa, lecz spłynie sobie w dołki ciasta)  i na wierzch nałożyć drugi placek,delikatnie dociskając. Gotową karpatkę schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć całość cukrem pudrem.

Przysmaki dla taty 4    Przysmaki dla taty 4