Smaczne ciasto piernikowe przełożone delikatnym kremem budyniowym i konfiturą wiśniową. Dzięki przyprawie do piernika cudownie pachnie Bożym Narodzeniem :)
- 1/2 kg.mąki
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 25 dkg.cukru
- 5 jajek
- 20 dkg. miodu
- 1 łyżka przypraw do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy
- 400 ml.mleka
- 1 słoik dżemu wiśniowego
- polewa czekoladowa
Najpierw z podanej ilości cukru bierzemy 3 łyżki i robimy karmel: podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku ciągle mieszając aż cukier się roztopi i zarumieni. Wtedy wlewamy 1/3 szklanki gorącej wody ( uwaga może pryskać ) i mieszamy szybkimi ruchami, aż uzyskamy jednolity karmel. Odstawiamy do przestudzenia. Resztę cukru ucieramy z 1/2 kostki margaryny i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawę piernikową, dolewamy partiami chłodny karmel i miód. Całość miksujemy na jednolite ciasto. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką formy. Pieczemy ok. 50 min. w temp.200 stopni. Po ostudzeniu przecinamy na 3 placki. Budyń przygotowujemy wg, przepisu na opakowaniu, ale w nieco mniejszej ilości mleka ( 400 ml.). Studzimy. Miksujemy dodając partiami miękką margarynę, aż powstanie jednolity krem.
Pierwszy placek smarujemy dżemem wiśniowym, nakładamy drugi placek, na niego nakładamy masę budyniową i nakrywamy trzecim. Oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.
Dodaj komentarz