… czyli sałatka z czerwonego buraka.
ZDROWA , smaczna, prosta i szybka do zrobienia.
Burak zawiera moc składników odżywczych i zdrowotnych.
Powinien zatem stać się ważną częścią każdej naszej diety.
Mogę powiedzieć, że przepis prosto z apteki, tak, tak :)
Kupując medykamenty otrzymałam broszurkę z nowościami aptecznymi i w niej właśnie znalazłam ten przepis.
Taka sałatka, nie tylko jest smaczna i pasuje do różnego typu mięs, ale też świetnie przyczynia się do oczyszczania jelita grubego, wątroby, wzmacnia i poprawia wzrok.
Korzyści zdrowotnych jest mnóstwo, zaleca się więc jedzenie jej codziennie.
- 2 – 3 buraki,
- 2 cebule,
- 2 ł yżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu jabłkowego, ewentualnie 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Buraki ugotować wraz ze skórką w lekko osolonej wodzie
Następnie obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do miski.
Cebulę obrać drobno posiekać. Wymieszać z buraczkami.
Dodać oliwy i octu oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać jako dodatek do mięs lub po prostu zjadać samą.
marzec 6, 2018 at 11:48 am
W prostocie siła, cudowna sałatka buraczana, aż oczy się do niej uśmiechają ;). Dziękuję za przyłączenie do mojej buraczanej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam…