Pyszna i prosta do przygotowania sałatka z pieczonym burakiem.
Oprócz buraka kryje w sobie świeże listki rukoli, chrupiące piórka czerwonej cebuli i soczyste cząstki pomarańczy.
Całość skropiona lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek daje wyjątkowo smaczny efekt .
- 2 średnie czerwone buraki,
- 1 pomarańcza,
- 1 większa czerwona cebula,
- 2 garście rukoli (wg. uznania)
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku
- folia aluminiowa
Buraki umyć, osuszyć i zawinąć w folię aluminiowa.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na ok. 1 – 1,5 godz.
Gdy będą miękkie obrać i pokroić najpierw w plastry, a potem na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pociąć w piórka.
Pomarańczę obrać, pokroić w plastry a następnie każdy plaster na mniejsze kawałki.
Oliwę połączyć z octem, pieprzem, solą i tymiankiem.
Wszystkie składniki przełożyć do większej miski.
Dorzucić rukolę, polać sosem i całość wymieszać.
W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Dodaj komentarz