Soczysta masa serowa z żółtego sera z dodatkiem śmietany i szczypty imbiru, a wszystko to na kruchym, cienkim spodzie.

Ciasto inspirowane kuchnią szwajcarską  w ramach kulinarnej akcji „Szwajcarskie inspiracje”. W ramach akcji otrzymałam też nożyk Victorinox, za który serdecznie dziękuję :)

                                                                                                      ciasto:

  • 25 dkg. mąki,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1 żółtko,
  • 2 – 3 łyżki wody,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • szczypta soli

masa serowa

  • 20 – 25  dkg. sera żółtego np. ementaler,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  •  sól i pieprz do smaku.

Z mąki, margaryny, żółtka, szczypty soli i niewielkiej ilości wody zagnieść ciasto. Rozwałkować go na grubość ok. 0.5 cm. Wysmarować tłuszczem formę ( ja użyłam formy na tartę, ale można też upiec w tortownicy), wylepić ją ciastem razem z bokami. Nakłuć placek w kilku miejscach widelcem i podpiec ok.10 min. w gorącym piekarniku nagrzanym do 180 st.

Ser utrzeć. Jajka ubić jak na omlet, dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać dokładnie z utartym serem i imbirem. Masę nałożyć na podpieczony placek. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez ok. 20 min. Podawać na ciepło, wtedy smakuje najlepiej.

Szwajcarskie inspiracje