Puszysty, delikatny i lekko pikantny krem dyniowy z kawałkami sera feta i oliwkami na kruchym, cienkim cieście. Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z pieca :)
CIASTO:
- 20 dkg. mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- pieprz
FARSZ:
- ok.1 kg.dyni
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 15 dkg. sera feta
- oliwki
- sól
- pieprz
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Cienko rozwałkować i wykleić nim foremki na tartaletki. Każdą nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować farsz. Dynię obrać, miąższ pokroić w kawałki i dusić na małym ogniu do miękkości. Zmiksować, dodać zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, jajka i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Oliwki pokroić na połówki, trochę odłożyć do dekoracji, pozostałe połączyć z masą dyniową. Schłodzone ciasto w foremkach wyjąć z lodówki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Zapiec ok.10 min. Po tym czasie nałożyć farsz z dyni, posypać pokruszoną fetą, odłożonymi połówkami oliwek i znowu wstawić do piekarnika na kolejne 10 min. Podawać gorące, najlepiej zaraz po wyjęciu z pieca.
Dodaj komentarz