Bardzo eleganckie danie jednogarnkowe. Duże kąski papryki i delikatne kawałki rybki duszone w soczystym sosie. W sam raz na rodzinne uroczystości czy spotkania w gronie znajomych.  Pikantne, aromatyczne i pożywne.

  • 3  zielone papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 60 dkg. fileta z dorsza lub morszczuka     
  • 1 cebula     
  • 2 ząbki czosnku     
  • 1 łyżka margaryny 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki     
  • 2 łyżeczki słodkiej papryka w proszku 
  • 1 opakowanie sosu pieczeniowego w proszku
  • szczypta tymianku
  • szczypta suszonej mięta 
  • sól  do smaku

Filety rybne pokroić w większą kostkę (jeśli są mrożone to najpierw lekko rozmrozić). Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić z nasion i białych włókien, umyć i osuszyć. Pokroić w szersze paski. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno posiekać. W garnku rozgrzać margarynę, dodać cebulę, czosnek i papryki. Poddusić razem na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 3 min. Następnie dodać pokrojoną rybę i wlać pół szklanki wody. Wsypać przyprawy i zioła. Wszystko poddusić przez kolejne 10 min. Koncentrat zmieszać z winem, papryką w proszku i sosem pieczeniowym. Zagotować , wlać do potrawy i wymeszać. Doprawić do smaku solą i posypać natką pietruszki.



Paprykujemy 5