Bardzo eleganckie danie jednogarnkowe. Duże kąski papryki i delikatne kawałki rybki duszone w soczystym sosie. W sam raz na rodzinne uroczystości czy spotkania w gronie znajomych. Pikantne, aromatyczne i pożywne.
- 3 zielone papryki
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 60 dkg. fileta z dorsza lub morszczuka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryka w proszku
- 1 opakowanie sosu pieczeniowego w proszku
- szczypta tymianku
- szczypta suszonej mięta
- sól do smaku
Filety rybne pokroić w większą kostkę (jeśli są mrożone to najpierw lekko rozmrozić). Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić z nasion i białych włókien, umyć i osuszyć. Pokroić w szersze paski. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno posiekać. W garnku rozgrzać margarynę, dodać cebulę, czosnek i papryki. Poddusić razem na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 3 min. Następnie dodać pokrojoną rybę i wlać pół szklanki wody. Wsypać przyprawy i zioła. Wszystko poddusić przez kolejne 10 min. Koncentrat zmieszać z winem, papryką w proszku i sosem pieczeniowym. Zagotować , wlać do potrawy i wymeszać. Doprawić do smaku solą i posypać natką pietruszki.
Dodaj komentarz