Czas na szpinak… wiem, wiem, nie każdy go lubi :) ale jednak warto do czasu do czasu skusić się na danie ze szpinakiem. To nieprawda, że szpinak jest niesmaczny i nieciekawie prezentuje się na talerzu. Wystarczy odpowiednio go przyrządzić , przyprawić czy połączyć z innymi daniami i jest pyszny… no i zdrowy :)
Proponuję w sumie znane danie, bo filet z kurczaka czy roladki z niego to już klasyka, ale dzisiaj roladki drobiowe na zielono czyli… ze szpinakiem :)
- 2 szt. podwójnego fileta z kurczaka,
- 2 pęczki szpinaku,
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku,
- 4 plastry żółtego sera,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz,
- do panierowania: mąka, jajko i tarta bułka,
- olej do smażenia.
Mięso umyć, osuszyć i podzielić na plastry. Każdy plaster wlożyć pomiędzy dwie folie i delikatnie rozbić tłuczkiem.
Lekko oprószyć solą. Szpinak, przebrać, oczyścić, usunąć twardsze łodygi i opłukać . Wrzucić na wrzątek na ok. 1 min. odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulkę i 1 ząbek czosnku obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak i wystarczy dokładnie przemieszać ( nie trzeba już smażyć). Dodać pozostały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdym filecie rozłożyć trochę masy szpinakowej, na wierzch położyć plaster sera i zrolować mięso z całą zawartością. Panierować w mące, rozkłóconym jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Roladki można podawać w całości lub pokroić w plastry.
Dodaj komentarz