Proponuję dziś na obiad pyszne małe pierożki w kształcie serduszek.
Przygotowanie ich wymaga trochę więcej czasu niż ravioli w klasycznym kształcie, ale… czegoż nie robi się z miłości – w myśl powiedzenia: “Przez żołądek do serca ” :)
CIASTO
- 30 dkg.mąki
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczki soli
- lekko ciepła woda wg.uznania
FARSZ
- 30 dkg.szpinaku
- 15 dkg.sera ricotta
- 4 łyżki parmezanu
- masło
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Z mąki, soli, 2 jajek i 1 żółtka (jedno białko zostawiamy na posmarowanie ciasta) i na początek ok. 4 – 5 łyżek wody,zagnieść ciasto.W razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę wody.Przykryć ściereczką i odstawić na ok.godzinę.
W tym czasie przygotowujemy farsz: szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać 1 – 2 łyżki masła,włożyć szpinak i dusić parę minut pod przykryciem. Ricottę drobno pokroić lub rozgnieść widelcem. Dodać do szpinaku : ricottę, jajka i parmezan. Ciągle mieszając połączyć wszystko razem aż powstanie masa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto podzielić na części i partiami cienko każdą rozwałkowywać ( w czasie wałkowania pozostałe ciasto jest cały czas pod przykryciem,aby nie obsychało). Przyciąć w miarę równo boki do kwadratu czy prostokąta. Posmarować białkiem.
Na połowie ciasta łyżeczką wykładać po odrobinie farszu w równych odstępach…ja sobie odcisnęłam delikatnie foremką miejsca,gdzie położyć farsz.
Złożyć delikatnie ciasto na pół nakrywając dokładnie część bez farszu na tę z farszem. Wykrawać foremką pierożki. Brzegi pierożków delikatnie zacisnąć razem.
Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną na wierzch. Podawać ze śmietaną, stopionym masłem i oprószyć parmezanem.
Dodaj komentarz