Jedliście tartę z ryżem?
Ja też nie :),… aż do dzisiaj.
A wszystko za sprawą akcji Dogadamy się w kuchni? ZaRYŻykujmy
Szukałam czegoś fajnego, innego i smacznego, czegoś co mogłabym zaproponować Józkowi :)

Sama chyba nie zdecydowałabym się na takie połączenie smaków, ale wyszperałam w starej książce kucharskiej właśnie ten przepis i byłam ciekawa jak smakuje tarta ryżem.
Postanowiłam zaRYŻykować i przyrządzić.
Trochę małych zmian od siebie i wyszło naprawdę smacznie.
Cieniutkie kruche ciasto, soczysty ryżowy farsz z dodatkiem szpinaku naturalnego jogurtu i serów,… idealne połączenie.
Doskonała opcja na wiosenno – letnie danie.
Nie wierzycie?
Zapraszam do wypróbowania.

SAM_4074a

                                                                                                 CIASTO:

  • 20 dkg. maki pszennej,
  • 1/2 kostki zimnego masła ( 12,5 dkg)
  • 1 plaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki zimnej wody.

                                                                                                 FARSZ

  • 25  dkg. ryżu jaśminowego ( 2  woreczki) – u mnie ryż Uncle Bens,
  • 1 op. szpinaku mrożonego liście lub 25 dkg. świeżego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • 10 dkg. startego sera parmezanu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

                                                                                 DODATKOWO

  • kawałek papieru do pieczenia – wielkości formy,
  • szklankę surowej fasoli do obciążenia ciasta podczas pieczenia

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sol, cukier puder i pociete w kostkę masło.
Masło wetrzeć w mąkę tak aby powstało ciasto przypominające kruszonkę.
Żółtko roztrzepać z 2 łyzkami zimnej wody. wlać do maki i szybkimi ruchami zagnieść gładkie ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz.

Ryż ugotować na w osolonej wodzie – czas gotowania nieco przedłużyć niż jest zalecany, aby był miękki ale nie rozgotowany.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i poddusić na nim szpinak – w przypadku mrożonego musi odparować nadmiar wody.
Dodać zmiażdżony czosnek. Lekko posolić.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
Wyłożyć nim dno i boki natłuszczonej formy do tart ( o śr. 23 – 25 cm.)
.Nakłuć widelcem w paru miejscach. Na wierzch położyć kawałek papieru do pieczenia i wsypać na papier fasolę.
Obciążone fasola ciasto podczas pieczenia sprawi, że dno się nie podniesie, tarta będzie idealne cienka.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 min.- aż brzegi tarty będą lekko rumiane.

W tym czasie ryż zmieszać ze szpinakiem jogurtem.
Wsypać połowę startego parmezanu i połowę mozzarelli pociętej w drobną kosteczkę.
Wszystko razem połączyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z podpieczonego ciasta usunąć papier i fasolę, Nałożyć ciepły farsz i wyrównać powierzchnię.
Posypać pozostałymi serami.
Temperaturę piekarnika obniżyć do 180 st. wstawić ponownie tartę i zapiekać kolejne 20 min. aż calość się lekko zarumieni.
wyjąć z piecza, odczekać aż lekko ostygnie – wtedy lepiej się kroi i przekłada na talerze.
Podawać na ciepło.

SAM_4047a

SAM_4051a

SAM_4053a

SAM_4072a
"Czas na szpinak 6!"