Kiedy gotujemy wigilijny barszcz, często potem zastanawiamy się: co zrobić  z buraczkami z barszczu? Proponuję wykorzystać je do przyrządzenia prostej i smacznej sałatki. Będzie na przekąskę lub do mięsa. Wystarczy pokroić je drobno wraz z jabłuszkiem, cebulą, kiszonym ogórkiem i dodać majonezu. W ten sposób z jednej potrawy ( a dokładnie z jej części – buraków) powstanie druga potrawa,… i nic się nie zmarnuje. Idealne pod względem smaku i konsystencji wpasuje się tu majonez Kielecki. Oczywiście sałatka jest doskonała na każdą okazję, nie tylko na święta. Wtedy nie musimy gotować barszczu, żeby zrobić sałatkę :), tylko gotujemy buraczki (najlepiej w skórce) z przeznaczeniem na sałatką.

  • 4 – 5 czerwonych buraczków    
  • 2 jabłka     
  • 2 ogórki kiszone     
  • 1 cebula     
  • szczypior z dymki     
  • 4 łyżki majonezu kieleckiego    
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz 
  • szczypta cukru do smaku (w razie potrzeby)

Ugotowane buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny aby zachowały jasny kolor. Ogórki też kroimy w drobną kostkę. Cebulę podobnie ja wcześniejsze warzywa też kroimy drobno. Do miski wsypujemy wszystkie składniki, dodajemy majonez  i dokładnie wszystko mieszamy.
Siekamy szczypior z dymki na drobno. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru. Posypujemy szczypiorem

zBLOGowani.pl