To najprostszy przepis na najpyszniejsze kruche, maślane ciasteczka na świecie.
Potrzebne są tylko 3 składniki: masło, cukier puder i mąka
Już “jadłam je oczami” u Ewki na działce, to tam pierwszy raz je zobaczyłam.
Cała blacha małych ciasteczek – wyglądały przepysznie i kusiły,… i jak tu nie oprzeć się takiej pokusie?
Kupiłam kostkę masła, mąkę i cukier miałam w domu,.. no i upiekłam :)
W szafce znalazłam jeszcze tarte orzechy od BackMit, więc wpadł mi do głowy pomysł, aby wsypać trochę orzechów. Wyszło pysznie: kruchutkie, maślane, moje z orzechowym posmakiem, ale smaki mogą być różne.
Dodając do podstawowych składników, np. mielone migdały, kokos, tartą czekoladę, skórkę pomarańczową, czy parę kropel dowolnego aromatu do ciast,… możemy mieć ciasteczka o smaku jaki tylko sobie wymarzymy.
Warto spróbować, polecam,… mmm, wręcz rozpływają się w ustach.
- 1 kostka miękkiego masła, najlepiej pozostawić go na parę godzin w tem. pokojowej,
- 5 łyżek czubatych cukru pudru,
- 1,5 szklanki mąki.
- 2 łyżki tartych orzechów włoskich
Z podanych składników zagnieść ciasto ( najlepiej w misce).
Z ciasta ulepić małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Układać w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem .
Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć widelcem, stąd ten wzór na ciastkach.
Piekarnik nagrzać do 175 – 180 st. C. wstawić blachę z ciastkami i piec ok. 20 min.
Sierpień 16, 2015 at 9:32 am
Wyglądają pysznie -muszę zrobić ;)
Luty 10, 2019 at 3:44 pm
Czy można dać margaryne
Luty 18, 2019 at 8:23 am
Zdecydowanie powinno być masło, wtedy mają pyszny maślany smak