Tradycja u nas przyjęta,
Ze musi być babka na wielkanocne święta… :)
Puszysta z bakaliami, cytrynowa,
po której spływa polewa czekoladowa.
Zazwyczaj piekę właśnie cytrynową z bakaliami, ale na te święta będzie kokosowa z delikatną nutą alkoholu.
… ot tak trochę na “wesoło” i egzotycznie.
Wiórki kokosu nadają cudowny aromat i smak, a ajerkoniak ten smak wzmacnia :)
Kto jeszcze nie ma pomysłu na babką – to zapraszam po przepis.
składniki
17,5 dkg. mąki pszennej,
17,5 dkg. maki ziemniaczanej,
20 dkg. cukru pudru,
5 jajek,
5 dkg. wiórków kokosowych,
250 ml. ajerkoniaku,
250 ml. oleju,
1 mały proszek do pieczenia,( 15 g. )
1 cukier waniliowy,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
1/2 tabliczki białej czekolady
Utrzeć mikserem na jednolitą masę: jajka, cukier puder, cukier waniliowy,olej i ajerkoniak (ok. 5 – 7 min. ucierania)
Obie mąki przesiać i połączyć z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Należy zwrócić uwagę aby to był mały proszek do pieczenia czyli 15 gram. Ostatnio w sprzedaży większość proszków jest przeznaczona na 1 kg. mąki, wtedy wystarczy połowa opakowania.
Małymi porcjami wsypywać stopniowo do masy cały czas ucierając, aż do wyczerpania składników.
Foremkę z kominem natłuścić i lekko oprószyć mąką.
Napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika.
Piec 45 – 50 min.
Upieczoną babę wyjąć z piekarnika ale najpierw pozostawić i przestudzić w formie przez 10 min . a następnie ostrożnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę gorzką i białą połamać na kawałki i każdą oddzielnie stopić w kąpieli wodnej.
Chłodną babkę najpierw polać białą czekoladą, a potem ciemną.
Dodatkowo można oprószyć wiórkami kokosowymi.
marzec 27, 2016 at 4:11 pm
Też robiłam ajerkoniakową – pycha! :)