Pyszna kremowa zupa pomidorowa z kluskami z twarożku i bazylii. które nadają jej wyjątkowego smaku.
na ZUPĘ
- 1 puszka całych pomidorów bez skórki Łowicz,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Łowicz
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- szczypta cukru do smaku,
- sól i pieprz
na KLUSECZKI
- 25 dkg.chudego twarogu,
- garść bazylii, najlepiej świeżej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 żółtko,
- sól i pieprz.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
Dodać pomidory z puszki, poddusić razem przez chwilę.
Wlać bulion warzywny lub mięsny, jogurt i przecier pomidorowy.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Gotować na małym ogniu po przykryciem ok. 10 min.
Po czym wszystko zmiksować i gotować jeszcze kolejne 10 min.
Bazylię posiekać.
Twaróg rozgnieść widelcem, zmieszać z żółtkiem, mąką ziemniaczaną i posiekaną bazylią.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na masę.
Z masy twarogowej formować kluski ( powinno wyjść ok. 15 szt.) za pomocą dwóch małych łyżeczek.
Przy lepieniu klusek łyżeczki często moczyć w zimnej wodzie.
Zagotować osoloną wodę, wkładać kluski i po wypłynięciu na powierzchnię gotować ok. 5 mi.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Gorącą zupę rozlać na talerze lub do miseczek.
Nałożyć po parę klusek i udekorować listkami bazylii lub pietruszki.
Dodaj komentarz