Świeże pomidory, gorące masełko, aromatyczna bazylia, chrupiące – ziołowe grzanki i delikatna rozpływająca się mozzarella,… tyle smaków w jednej małej miseczce z zupą.
Zupka pyszna, aromatyczna i syta.
Grzanki zapieczone nie tylko ją zagęszczają, ale również są smacznym i chrupiącym dodatkiem.
na ZUPĘ
- ok.1 kg dojrzałych pomidorów,
- 1 i 1/2 litra wywaru mięsno- – warzywnego (na wywar : 1 porcja rosołowa z kurczaka, marchewka,pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego Łowicz
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- szczypta cukru do smaku,
- zielenina do dekoracji.
DODATKOWO
- 2 łyżki masła,
- kilka listków świeżej bazylii,
- bagietka,
- 1 kulka mozzarelli,
- szczypta ziół prowansalskich,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w grubszą kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i mieszając zrumienić. Do cebuli dodać pomidory i sok z cytryny.
Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy.
Całość zmiksować. Wlać wywar z mięsa i warzyw. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru ( wg.uznania).
Całość zagotować jeszcze przez. 3 – 5 minut.
W małym rondelku rozpuścić masło. Bazylię opłukać, drobno posiekać, wrzucić do masła i razem podgrzewać na bardzo małym ogniu przez kilka minut.
Można lekko posolić. Wlać masło do garnka z zupą i wymieszać.
Bagietkę pokroić na cienkie kromki, skropić oliwą z oliwek i oprószyć ziołami prowansalskimi . Ułożyć na blaszce do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wstawić blachę z grzankami i opiekać przez ok. 15 min.
Zupę rozlać do bulionówek, na wierzchu ułożyć po 2 grzanki i posypać startą mozzarellą.
Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i krótko zapiec , ok. 5 min.
Podawać gorącą, najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Dodaj komentarz