Zupa cebulowa zazwyczaj kojarzy nam się z kuchnią francuską, polecam zupę cebulową na sposób włoski na bazie soku pomidorowego, z dodatkiem parmezanu i bazylii.
Pyszna, soczysta i aromatyczna.

składniki na 4 – 6 porcji

  • 80 dkg, cebuli,
  • 10 dkg. boczku,
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • 3 – 4 szklanki bulionu warzywnego lub delikatnego rosołu,(można wykorzystać niedzielny rosół)
  • 2 ząbki czosnku,czosnek
  • 8 kromek bagietki
  • 5 łyżek oliwy,
  • 5 dkg. startego parmezanu,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
  • szczypta przyprawy chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii lub pietruszki do dekoracji

Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Boczek pokroić w kostkę.
W naczyniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć na niej boczek i cebulę.
Dodać bazylię i sok pomidorowy. gotować ok. 45 – 50 min.
Do zupy wlać bulion, dodać parmezan i zagotować razem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną chilli.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i obsmażyć na niej kromki z czosnkiem.

Na każdy talerz włożyć rumiane kromki (1 lub 2) i zalać zupą.
Udekorować bazylią lub pietruszką.