Tym razem sięgnęłam po tzw. gotowca, a to za prawą kulinarnej zabawy z Dr. Oetkerem
“Wiosną kopce rosną”
… oj, rosną, rosną, wiem coś o tym.
Mam ogród a w nim kopców bez liku :)
No ale wróćmy do tych przyjemnych i słodkich kopców kreta.
Każdy wie o jakie ciasto chodzi.
Lekkie, czekoladowe z bananami, bitą śmietaną i płatkami czekoladowymi.
Bardzo proste w wykonaniu.
Doskonałe ciasto o każdej porze roku, a szczególnie latem, kiedy owoców mamy pod dostatkiem.
Nadzienie kopca możemy przygotować na tysiąc sposobów :)
Zgodnie z zasadami konkursu należało upiec ciasto Kopiec Kreta Dr. Oetkera lub Babeczki Kopce Kreta z wykorzystaniem ich produktu , a następnie udekorować czy wypełnić nadzieniem innym niż w oryginalnym przepisie,według własnego pomysłu.
Mój kopiec wypełniłam bitą śmietaną z kawałkami truskawek.
Na zewnątrz również truskawki.
Niby nic wielkiego bo zamiast bananów truskawki, ale wyszło pysznie. To ciasto smakuje chyba z każdym nadzieniem :)
… a moje truskawkowe było wyśmienite. Niebo w gębie!
Przepis z opakowania + moja truskawkowa wersja :)
- 1 op. kopiec kreta classic Dr. Oetker
- 10 dkg. miękkiej margaryny
- 2 jaja,
- 75ml (ok. 6 łyżek) mleka
- 50 dkg, świeżych truskawek,
- 1/2 litra schłodzonej śmietanki 30%
- 100 ml (ok. 8 łyżek) letniej wody
- do nasączenia ciasta – woda, cukier, sok z cytryny
Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać margarynę, jaja i mleko, całość miksować 3 min. zaczynając miksować najpierw na niskich, a następnie na wysokich obrotach.
Okrągłą formę (tortownicę) wysmarować tłuszczem i wlać na nią równomiernie ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, temp. 180 stopni.Piec ok. 45 min.
Upieczone i wystudzone ciasto wyłożyć na płaski talerz i wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, ale zostawić 1cm brzegu nienaruszonego ciasta. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć
Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i dokładnie osuszyć na sicie. Parę sztuk odłozyć, będą do ułożenia na kopcu..
Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno
Do osobnego naczynia wlać letnią wodę i mieszankę do masy, i miksować pól minuty.
Następnie mieszankę wlać szybko do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać dodając kawałki truskawek.
Masę wyłozyć na wydrążony spód pozostawiając 1cm wolnego miejsca od brzegu
Łyżką uformować z masy kopułę i posypać okruchami ciasta lekko uciskając
Wstawić na ok. 2 godz. do lodówki.
Maj 18, 2016 at 7:23 am
wygląda super :) i ten krecik :)