Czary Gary

Gotowanie

Lipowce

…  czyli kluski śląskie w wersji maxi po góralsku  :)
Kluski śląskie raczej każdy zna, zwłaszcza te male z dziurką. Przepis prosty, niezbyt pracochłonny, ale jednak nie zawsze wychodzi tak doskonałe ciasto jak mojemu sąsiadowi (w końcu pochodzi ze Śląska:) )
Dlaczego lipowce?
To proste. Te kluski zrobiono w Lipowej  :)
Sąsiad Ślązak, ja Góralka, więc tak sobie dogadzamy,… oczywiście kulinarnie :)

A było tak: późne sobotnie popołudnie, za oknem niezaciekawa pogoda, coś by się dobrego zjdalo, ale każdy rozleniwiony i nie zbyt chętny do roboty.
Nagle dzwonek do drzwi. Otwieram, patrzę sąsiad, w pojemniku trzyma kluski i już od progu woła: zagotuj wodę i wrzuć je na 10 min. Świeżo zrobione, farsz właśnie wymyśliłem, spróbujcie :)
Więc robię jak mówi: nastawiam garnek z wodą, potem do wrzątku wrzucam kluchy i czekam te 10 min…. to było chyba najdłuższe 10 min.

Kluchy pycha!
Ciasto wyjątkowe, mięciutkie i sprężyste, a w środku pyszny mięsny farsz, przyrządzony na pikantnie.
Całość smakuje super i jest naprawdę syte,… nawet mój mąż zjadł ze smakiem, a on raczej należy do wybrednych i nie wszystko mu podchodzi :)

Ale nam się kolacja trafił, aż się chce zaśpiewać:
Jak dobrze mieć sąsiada… nakarmi, pogada :)

SAM_4603a

                                                                                                                             CIASTO

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 lub 2 jajka (zależy od konsystencji ziemniaków)
  • 1/2 kg. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soli

                                                                                                                    NADZIENIE

  • 50-60 dkg mielonej wołowiny,
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta chilli z młynka
  • szczypta przyprawy do dań kuchni greckiej,
  • przyprawa „zioła Małgosi” lub podobne
  • 1/2 łyżeczki węgierskiej ostrej pasty paprykowej,
  • pieprz

Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na rozgrzanej oliwie, do tego wrzucić mięso, nieco później przeciśnięty czosnek i przyprawy. Całość przesmażyć jeszcze chwilkę na małym ogniu ogniu. Włączyć żeby ostygło.
Przy czym lepiej się nadziewa letnim mięskiem – jest bardziej elastyczne

Ziemniaki ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę i ubić łyżką,  żeby nie było grudek.
Najlepiej takie gorące jeszcze zacząć mieszać z mąką, solą i jajkiem. Jeżeli ciasto jest jakby „za miękkie – dodać jeszcze jajko.
Jeżeli za bardzo klei się do dłoni – dosypać mąki.
Ma być gładkie, elastyczne ciasto.

dd

Jeśli chodzi o mąkę ziemniaczaną, to powinna stanowić 1/4 ilości ugotowanych ziemniaków.
Najlepszy sposób to gdy mamy już ugniecione  w garnku ziemniaki, wyrównać wierzch i nożem podzielić ziemniaki na cztery części.
Wyjąć na wierzch jedną czwartą ziemniaków, a w miejsce wyciągniętych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, żeby jej lekko wyrównana powierzchnia sięgała wyrównanej powierzchni ziemniaków. – i wymieszać na jednolitą masę.

Łyżka nabierać porcję ciasta i utocz z niej kulkę. Delikatnie spłaszczyć na dłoni, na środek nałożyć łyżeczkę farszu i dokładnie zlepić, a następnie w dłoniach utoczyć ładną kulkę :)

Zagotować wodę, lekko osolić i wkładać partiami kluski. Po wypłynięciu gotować na wolnym ogniu 8-10 minut.
Podawać gorące! Można je podawać na wiele sposobów.
Super smakuje masełkiem, z Ajvarem, z sosem koperkowym lub po porostu można wykorzystać tłuszczyk wraz z pozostałym mięskiem z nadzienia.

SAM_4614a

SAM_4616anoclegi

1 Comment

  1. Karolina z e-turysta.net

    Wrzesień 23, 2016 at 8:34 am

    Fantastyczny przepis! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑