Ciasto na zakończenie sezonu dyniowego :)
Mega dyniowe, bo oprócz musu ze świeżej dyni, mielone pestki dyniowe zamiast mąki.
Do tego pomarańcza: starta skórka, cząstki miąższu i dżem pomarańczowy.
Połączenie przepyszne a ciasto lekkie i wilgotne.
Wystarczy je tylko oprószyć cukrem pudrem i gotowe, ale można jeszcze dodatkowo ubogacić kremem mascarpone i polać słonym karmelem.
CIASTO
- 1 szklanka musu z dyni
- 20 dkg. mielonych lub tartych pestek dyni
- 20 dkg. cukru trzcinowego,
- 5 jajek,
- 1 pomarańcza,
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- 20 dkg. masła lub margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina tłuszczu do wysmarowania tortownicy,
- szczypta tartej bułki
KREM
- 25 dkg. serka mascarpone
- 1/2 szklanka śmietanki 30 %
KARMEL
- 4 łyżki zwykłego cukru,
- 1 łyżka wody,
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180 st. C
Pomarańczę dokładnie umyć i osuszyć.
Zetrzeć z niej skórkę, obrać z białych włókien i połowę pomarańczy pokroić w drobną kostkę.
Masło lub margarynę stopić i ostudzić.
Miąższ dyni pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować tyle, aby otrzymać szklankę musu
Jajka utrzeć z cukrem.
Wsypać szklankę mielonych pestek dyni, proszek do pieczenia, dodać dyniowy mus, dżem, skórkę i pokrojoną pomarańczę. Wymieszać. Na koniec wlać chłodne, płynne masło i dokładnie wymieszać, aby wszystko się ze sobą połączyło.
Ciasto przelać do lekko natłuszczonej i oprószonej tartą bułką tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min.
Śmietanę i serek przełóż do dużej miski. i razem mieszać mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość. Ubijać ok. 5 min. na gęsty i puszysty krem.
Gotowy krem powinien mieć konsystencja bardzo dobrze ubitej śmietany.
Krem nałożyć na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki.
Cukier wsypać do rondelka, dodać 1 łyżkę wody i delikatnie podgrzewać na małym ogniu często mieszając.
Podgrzewamy w jednakowej temperaturze, tzn. podczas karmelizacji nie zmniejszamy ani nie zwiększamy płomienia. Gdy cukier nabierze jednolitego złotego koloru cienkim strumieniem wlewać śmietankę i energicznie wymieszać aż do uzyskania jednolitej polewy. Delikatnie posolić. Przestudzić i zimnym ale jeszcze płynnym karmelem polać wierzch ciasta.
Dodaj komentarz