Bywa tak, że macie ochotę na coś słodkiego, a tu nic nie ma w domu a piec też się nie chce?
A może znajdzie się jakiś banan, który leży już od paru dni i łyżka miodu zamiast cukru?,… bo o mąkę i jajko nie pytam.
Te zazwyczaj są w kuchni na co dzień.
A więc do dzieła!
Proponuję szybką, zdrową i słodką przekąskę na ciepło., zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Banany w cieście miodowym,…mmm takie gorące prosto z patelni wręcz rozpływają się w buzi :)
Jak dobrze, że mam miody od firmy Huzar. Tym razem z myślą o najmłodszych użyłam miodu akacjowego KIDS, ale sprawdzi się też każdy inny rodzaj miodu, bo wszytkie miody są zdrowe!
Cieplutkie banany w pulchnym miodowym cieście będą idealne na poprawę humoru , kiedy jesienna aura za oknem nas nie rozpieszcza.
Pycha!,… aha, do kawy zamiast ciastka też pasują :)
- 4 banany,
- 2 łyżki miodu – u mnie miód akacjowy Huzar
- 3 łyżki mąki,
- 1 jajko.
- 4 łyżki wody
- olej do smażenia
Oddzielić dokładnie żółtko od białka.
Wodę, żółtko, miód i mąkę zmiksować na gładką masę.
Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Banany obrać. Pokroić na krótkie kawałki – wg. uznania (u mnie ok. 5 cm.)
Na patelni rozgrzać olej. Kawałki bananów moczyć w cieście i smażyć na rumiany kolor.
Osączyć na papierowym ręczniku.
Podawać gorące. Smacznego!
Dodaj komentarz