Paski ciasta francuskiego w kształcie sprężynek, a w środku serek śmietankowy z koperkiem i cieniutkie plastry wędzonego łososia MOWI. Smakują wyśmienicie.
… ot taka trochę imprezowa przekąska, ale nie tylko, również do podjadania w ciągu dnia :)
Można zabrać też do pracy czy na piknik.
Sprawdza się też jako smaczny i fajny dodatek do czystych zup, typu bulion grzybowy, czerwony barszczyk, pikantny rosół,… lub jako przekąska do piwa czy wina.
… bo MOWI jest dobry na każdą okazję!
na sprężynki
1 op. ciasta francuskiego
4 plastry MOWI Pure Łosoś wędzony na zimno
1 serek kanapkowy śmietankowy (150 g.)
1/2 pęczka koperku
świeżo zmielony pieprz,
szczypta soli do smaku
patyczki do szaszłyków,
dodatkowo
1 żółtko,
1 łyżka mleka,
szczypta ziaren sezamu,
1 łyżka oleju,
papier do pieczenia
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
Połączyć z serkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na połowie ciasta ( będzie składane wzdłuż krótszego boku) rozsmarować cienko serek.
Rozłożyć na num plastry łososia i nakryć drugą połową ciasta. Delikatnie docisnąć.
Ostrym nożem pociąć na paski szerokie na 2,5 centymetra.
Patyki do szaszłyków posmarować olejem.
Wbijać w początek paska a następnie spiralnie nawinąć luźno ciasto wokół patyczka, tak aby brzegi paska nie stykały się ze sobą.
Układać w niewielkich odstępach na na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować zbełtanym żółtkiem zmieszanym z mlekiem,
Posypać ziarenkami sezamowymi.
Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika.
Piec ok 25 – 30 min. aż spiralki będa rumiane.
Studzić na kratce. Z przestudzonych sprężynek ostrożnie wyjąć / WYKRĘCIĆ patyczki – najpierw obruszyć początek patyka, a następnie przytrzymując całą dłonią delikatnie sprężynkę przez środek powoli wykręcać patyk.
Dodaj komentarz