Czary Gary

Gotowanie

Francuskie krążki z tuńczykiem Princes

Delikatne, chrupiące z pysznym tuńczykiem w środku.
Lekko pikantne.
Proste do przygotowania, a tyle radości podczas jedzenia :)
Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, ale na zimno również pyszne.

– przepis w ramach konkursu  „Tuńczyk PRINCES na co dzień i od święta”

SAM_2489A

  • 1 op. ciasta francuskiego,
  • 1 puszka tuńczyka Princes w kawałkach w sosie własnym,
  • 2 łyżka startego parmezanu lub innego sera o ostrzejszym smaku,
  • 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • opcjonalnie sól i pieprz do smaku.
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki ziaren sezamu,

Tuńczyka osączyć z nadmiaru sosu i przełożyć do miseczki.
Dodać ser, sos paprykowy, natkę pietruszki i wszystko razem wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem – wg. uznania.

aaa
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy. Pociąć na paski o szer. 7 cm. – powinno wyjść 6 pasków.
Na trzech paskach szklanką odcisnąć delikatnie kółka, aby tylko powstał lekki ślad.
Następnie na każdym nałożyć po okręgu pastę z tuńczyka pozostawiając minimalnie odstęp po bokach (do zlepienia) i puste miejsce pośrodku, aby nakrętką od małej buteleczki wyciąć dziurkę.
Na każdy pasek nałożyć trzy pozostałe i wyczuwając gdzie znajduje się farsz wyciąć szklanką krążki, a małą nakrętką środki.
Skrawki ciasta zagnieść w całość, rozwałkować i wyciąć kolejne krążki.
Ze standardowego arkusza ciasta francuskiego uda się przygotować 9 krążków, z ciasta z odzysku dodatkowe 3, więc w sumie wychodzi 12 sztuk. takich a’la oponek z tuńczykiem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe krążki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać delikatnie sezamem..
Wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika.
Zapiekać na rumiano przez ok. 25 min.

SAM_2475A

SAM_2496A.

3 Comments

  1. Dokładnie opisane przepis, a efekt końcowy zachęca do wypróbowania przepisu, super przepis

  2. Danie wygląda bardzo apetycznie i na pewno doskonale smakuje.

  3. powodzenia w konkursie Princes

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑