Delikatne, chrupiące z pysznym tuńczykiem w środku.
Lekko pikantne.
Proste do przygotowania, a tyle radości podczas jedzenia :)
Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, ale na zimno również pyszne.
– przepis w ramach konkursu “Tuńczyk PRINCES na co dzień i od święta”
- 1 op. ciasta francuskiego,
- 1 puszka tuńczyka Princes w kawałkach w sosie własnym,
- 2 łyżka startego parmezanu lub innego sera o ostrzejszym smaku,
- 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- opcjonalnie sól i pieprz do smaku.
- 1 jajko,
- 2 łyżki ziaren sezamu,
Tuńczyka osączyć z nadmiaru sosu i przełożyć do miseczki.
Dodać ser, sos paprykowy, natkę pietruszki i wszystko razem wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem – wg. uznania.
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy. Pociąć na paski o szer. 7 cm. – powinno wyjść 6 pasków.
Na trzech paskach szklanką odcisnąć delikatnie kółka, aby tylko powstał lekki ślad.
Następnie na każdym nałożyć po okręgu pastę z tuńczyka pozostawiając minimalnie odstęp po bokach (do zlepienia) i puste miejsce pośrodku, aby nakrętką od małej buteleczki wyciąć dziurkę.
Na każdy pasek nałożyć trzy pozostałe i wyczuwając gdzie znajduje się farsz wyciąć szklanką krążki, a małą nakrętką środki.
Skrawki ciasta zagnieść w całość, rozwałkować i wyciąć kolejne krążki.
Ze standardowego arkusza ciasta francuskiego uda się przygotować 9 krążków, z ciasta z odzysku dodatkowe 3, więc w sumie wychodzi 12 sztuk. takich a’la oponek z tuńczykiem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe krążki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać delikatnie sezamem..
Wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika.
Zapiekać na rumiano przez ok. 25 min.
luty 16, 2016 at 9:21 pm
Dokładnie opisane przepis, a efekt końcowy zachęca do wypróbowania przepisu, super przepis
luty 16, 2016 at 9:22 pm
Danie wygląda bardzo apetycznie i na pewno doskonale smakuje.
luty 16, 2016 at 9:55 pm
powodzenia w konkursie Princes
czerwiec 7, 2018 at 1:34 pm
Fajny przepisy. Myślałam że to do tego nowego konkursu Princes… a to już stary post
czerwiec 7, 2018 at 5:24 pm
no tak :)
czerwiec 18, 2018 at 5:05 pm
Bardzo lubię tego tuńczyka, więc pewnie na weekend upichcę.
czerwiec 26, 2018 at 4:45 pm
Robiłam w weekend i chyba wyszedł mi lekko za ostry. Ale poza tym niego w gębie. Miałam princes w oleju i też dobrze wyszło. Dzieci myślały że to danie na słodko :D