Smak lata – pyszne pachnące owocami, rozpływające się w ustach…:) Kruche ciasto pełne bitej, puszystej śmietany i soczyste owoce. Bardzo prosty przepis na przepyszne babeczki. Przepis poznałam na Letniej Akademii Pieczenia na Kasia.pl w której brałam udział. Polecam, zwłaszcza, że koniec lata tuż, tuż…
Ciasto:
- 1/2 kostki do pieczenia Kasia
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
- 2/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- owoce leśne (maliny, jagody, poziomki)
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i żóko. Wszystko dokładnie wymieszać. Energicznymi ruchami zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Foremki do babeczek natłuścić margaryną, obsypać tartą bułką lub mąką. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim foremki. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 15 min.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudem. Nakładać na ostudzone babeczki. Umyte i przebrane owoce osuszyć i ułożyć na śmietanie.
Dodaj komentarz