Puszyste, mięciutkie małe placuszki drożdżowe z rodzynkami, skórką pomarańczową i tartym jabłkiem, a do tego obłędnie pyszny sos malinowy….mniam:)
Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, czy nawet na słodki obiad. Takie właśnie pyszności przyrządza babcia Jola – zazdroszczę,.. bo to nie moja babcia, ale mojego sąsiada Olka. Ja musiałam sobie sama usmażyć i placuszki, i zrobić sos :)
Zdradzę jeszcze, że do sosu można dodać trochę alkoholu, wzbogaci smak i nabierze pikanterii,… ale tylko dla dorosłych… :)
CIASTO
- 2 szklanki maki,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka,
- 2 drożdży,
- 3 jajka,
- szczypta soli (nabrać w palce)
- 1 jabłko,
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej,
- cukier puder do oprószenia,
- olej do smażenia
SOS MALINOWY
- 2 – 3 szklanki malin,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- trochę alkoholu ( tylko dla dorosłych)
CIASTO: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, paroma łyżkami ciepłej wody i łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosły, ok.20 min. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i osuszyć. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, szczyptą soli, cukrem i ciepłym mlekiem. Wbić jajka i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i starte jabłko. Wymieszać. Powstałe ciasto drożdżowe, jest rzadsze niż klasyczne drożdżowe, ma konsystencje naleśnikowego.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcję ciasta nadając kształt małych placuszków. Smażyć z obu stron na rumiano. Gotowe racuszki podawać zaraz po usmażeniu z kleksem sosu malinowego i lekko oprószone cukrem pudrem. Pozostały sos podać obok w oddzielnym naczyniu.
SOS: maliny zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Mus przetrzeć przez sito i schłodzić. Do wersji dla dorosłych dodać 2 – 3 łyżki alkoholu.
lucynako, niedziela, 14 września 2014 , Ciasta i desery
Dodaj komentarz