Prawdziwa serowo – makaronowa uczta. Sos o intensywnym smaku i zapachu sera, z dodatkiem orzechów włoskich. Tak w zasadzie to jest tu cała plejada serów :) Sam sos to kompozycja smakowa z trzech serów: twarogu, pleśniowego rokpola i dojrzewającej goudy,… z delikatnym akcentem śmietankowego serka topionego, który dodajemy w razie potrzeby do zagęszczenia sosu. … i na dokładkę jeszcze starty ementaler. Wraz ze zmielonymi orzechami włoskimi posypujemy makaron.
Makaron:
- 50 dkg makaronu, np. rurki
- starty ementaler do posypania
Sos:
- 20 dkg twarogu
- 20 dkg sera pleśniowego, np. rokpol
- 10 dkg. goudy
- 1 cebula
- 150 ml. bulionu warzywnego, może być z kostki
- 2 łyżki oliwy
- 2 – 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 100 ml mleka
- 1 topiony serek śmietankowy
- sól i biały pieprz do smaku
Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Wlać bulion i mleko. Gotować na małym ogniu ok.3 min. Twaróg rozdrobnić widelcem, a pozostałe sery pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i podgrzewać na małym ogniu aż się roztopią. Gdyby sos był zbyt rzadki należy zagęścić go topionym serkiem, który najpierw trzeba pokroić na kawałki, rozprowadzić niewielką ilością gorącej wody i dopiero wlać do całości sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzić.
Rozłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Posypać po wierzchu tartym ementalerem i mielonymi orzechami.
Dodaj komentarz