Dzisiaj proponuję pesto z czosnku niedźwiedziego, to już ostatni moment na zrobienie. go.
Najlepiej zbierać już w kwietniu i na początku maja, jeszcze przed kwitnieniem.

Pesto które proponuję jest takie podstawowe bez żadnych dodatków typu: orzeszki, migdały,… czyli do wszystkiego :)
Można powiedzieć, że jest to takie naturalne zakonserwowanie czosnku. Bez pasteryzowania i gotowania.
Chodzi mi głównie o zrobienie przyprawy, którą mogę zamknąć w słoiczkach i przechowując w chłodnym miejscu mieć przez kilka tygodni czy nawet miesięcy.
A jeśli będę potrzebować jakieś pesto smakowe, to w każdej chwili można dodać zmielony czy utarty „dodatek” zmieszać z pesto ze słoika i już gotowe!

SAM_3866a

  • świeże liście czosnku niedźwiedziego
  • oliwa z oliwek extra vergin
  • sól

Umyte i osuszone liście wystarczy zmiksować z oliwą i odrobiną soli.
Powstałą papkę przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków.
Ugnieść łyżką i zalać taką ilością oliwy, by lekko pokrywała całą masę.
Dokładnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu, w lodowce lub w piwniczce.

SAM_3857a

Skąd taka nazwa „Czosnek niedźwiedzi?”
Już dawno temu ludzie obserwując przyrodę zauważyli, że niedźwiedź po przebudzeniu z zimowego snu zjada małe zielone liście podobne do liści konwalii.
Uwaga! – liście konwalii są trujące!
Liście czosnku jak sama nazwa na to wskazuje pachną czosnkiem, a po zerwaniu zapach ten jest jeszcze intensywniejszy.
Doszli więc do wniosku, że skoro roślina ta nie szkodzi tak wielkiej zwierzynie jakim jest niedźwiedzie, a wręcz przeciwnie wzmacnia jego organizm, to z pewnością pomoże również ludziom. I nie mylili się. Ludzie od wieków traktowali czosnek niedźwiedzi jako uniwersalny lek, zaczęli ją uprawiać i spożywać.
Dzisiaj jest to już naukowo zbadane i udowodnione, że substancje zawarte w czosnku niedźwiedzim posiadają liczne korzyści zdrowotne.

Czosnek niedźwiedzi jest zatem nie tylko przyprawą ale też rośliną leczniczą.
Ten naturalny antybiotyk staje się coraz popularniejszy w Polsce jako dodatek przy przygotowaniu potraw oraz lek na wiele dolegliwości. Doskonale oczyszcza nasz organizm i wzmacnia odporność.
Substancje zawarte w czosnku niedźwiedzim pomagają zwalczać wirusy, bakterie oraz drożdżaka odpowiedzialnego za grzybicę.
Są również bardzo skuteczną kuracją przeciw pasożytom układu pokarmowego.

W postaci surowej, posiekane liście czosnku smakują na kanapkach, w twarogu, jajecznicy i w sałatkach.
Zmiksowane jako pesto do makaronu, do różnego rodzaju sosów, dipów i marynat.
Na zimę dobrze jest mieć parę słoików tej cennej przyprawy. Wystarczy go  ukisić,  zmiksować z oliwą, posiekać i zamrozić lub ususzyć.

SAM_3946a

Jego liście przypominają liście konwalii. Wyrastają z małej cebulki i pachną czosnkiem.
Zakwita na biało, ale jego drobne kwiatki w przeciwieństwie do liście nie nadają się do spożycia, posiadają bowiem trujące związki.
Dziko rosnący czosnek rośnie krotko i przekwita dosyć szybko. Gdy zacznie kwitnąć staje się praktycznie bezwartościowy. Jednak gdy uprawiamy go w ogródku możemy przedłużyć nieco jego żywotność.
Zanim rozpocznie kwitnienie należy ściąć liście ok. 1 cm.  od ziemi i gdy odrośnie mamy go znowu na jakiś czas..

SAM_3854a

Czosnek niedźwiedzi to roślina już rzadka w Polsce, a nawet pod ochroną. Rośnie tylko w niektórych rejonach. Dziko rosnący czosnek można  jeszcze spotkać w lasach w Sudetach, Bieszczadach, Puszczy Kampinoskiej czy Białowieskiej, sporadycznie w Beskidach.
Jest rośliną uprawną i można zrobić dla niego miejsce w swoim ogródku.
Ja mam to szczęście, że rośnie sobie w ogrodzie moich rodziców :)
Nikt nie wie jak się tam znalazł.
Czy go ktoś posiał?, czy „przywędrował” z lasu z innymi nasionami roślinami ? ,… po porostu jest i dobrze, że jest :)